טיפול בסוכרת
סוכרת הינה הפרעה עקב חוסר הפרשת אינסולין מתאי הלבלב או עמידות הגוף לאינסולין המביא לחילוף חומרים לקוי ועליה ברמות הסוכר בדם.
- סוכרת מסוג 1 – מכונה סוכרת נעורים ומאופיינת בהרס מוחלט של תאי בטא בלבלב. דבר זה גורם לייצור חלקי או מלא בייצור אינסולין.
- סוכרת סוג 2 – מכונה סוכרת מבוגרים ומאופיינת בדרך כלל ברמות אינסולין גבוהות בדם. לקבוצה זו אפשר לשייך גם סוכרת הריונית.
סוכרת זו יכולה להופיע בכל גיל ולרוב היא ניתנת לטיפול ומניעה.
אחד הדברים החשובים הוא לשים לב ולבדוק את רמות הסוכר באופן יומי.
תסמינים לסוכרת:
- השתנה תכופה
- צמא ותאבון מוגברים
- עייפות
- ראייה מטושטשת
- החלמה איטית של פצעים
- זיהומים חוזרים ונשנים (בפה, בנרתיק, בעור וכו')
- אובדן משקל
סיבוכים של סוכרת:
הסיבוכים של הסוכרת מתחלקים לשני חלקים: סיבוכים חמורים וסיבוכים כרוניים.
סיבוכים חמורים עלולים לכלול:
- תת סוכר – סחרחורות, חיוורון, בלבול, הזעה, דופק מואץ, איבוד הכרה, נזק לתאי המוח ועוד.
- יתר סוכר – קטואצידוסיז – רמה גבוהה של קטונים בדם ובשתן; מביאה לחומציות גבוה ומסוכנת בדם, עליה רמת המינרלים הלולה לגרום להתייבשות.
סיבוכים כרוניים:
- טרשת עורקים
- רטינופתיה – נזק לכלי דם הקטנים ברשתית העין העלול להביא לעכירות של עדשת העין לעיוורון ועוד.
- אי ספיקת כליות
- הפרעות נוירופתיות – פגיעה במערכת העצבים הכוללת נימולים, עיקצוצים, חוסר תחושב ועוד.
- היווצרות פתעים וכיבים שאינם מחלימים
- עליה בכמות הזיהומים בגוף
- התקפי לב
- אי אספקת חמצן לגוף
- דיכאון
הגורמים לסוכרת:
סוכרת סוג 1 – זוהי מחלה אוטואימונית בה תוקפת מערכת החיסון את התאים המצויים בלבלב שאחראים על ייצור האינסולין.
סוכרת סוג 2 –
- עודף משקל
- חוסר פעילות גופנית
- רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם
- שחלות פולציסטיות
- גיל מבוגר
- מתח נפשי וכרוני
- טראומה
- יתר לחץ דם
הטיפול הטבעי בסוכרת מתבצע באמצעות שינוי באורח החיים וכולל המלצות תזונתיות. בניית התפריט הינה אישית ומותאם לתופעות אותן חש האדם.
בנוסף לתזונה ישנו צורך בשימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה המסייעים להורדת רמות הסוכר בדם. הטיפול התזונתי הינו מרכזי ומשמעות והקפדה עליו יכולה במידה רבה למנוע או לעכב את התפרצות המחלה.
מזונות שיש להימנע מהם:
- מלח בישול
- מזונות כגון: סוכר לבן, קמח לבן, מאפים, עוגות, תפוחי אדמה
- מזונות מעובדים המכילים חומרי טעם וריח וחומרים משמרים (אני ממליצה למטופלים שלי לאכול כמה שפחות אוכל ארוז וכמה שיותר אופל טבעי כמו פירות וירקות, כמו כן אני ממליצה למטופלים להתחיל לקרוא את הרכיבים הרשומים על גבי האריזות)
- שומן טראנס
- אלכוהול שמעלה את רמת הסוכר בדם וגורם לאי ספיגה תקינה של ויטמינים ומינרלים.
- ממתיקים מלאכותיים.
מזונות שיש להגביר את צריכתם:
- סיבים תזונתיים
- מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך – ירקות, דגנים מלאים – כמו שיפון, קינואה , שעורה, כוסמת, פירות – תפוח, אגס, אשכולית, קטניות – שעועית אדומה , מאש.
- שום ובצל
- חומצות שומן המצויות בדגים כמו סלמון ומקרל, זרעי פשתן, אגוזים , שקדים (לא קלויים), זרעים ושמן זית .